Wandern

Slika

Pot domačih obrti (Der Weg des Kunsthandwerks

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 7 km

Pot domačih obrti (Der Weg des Kunsthandwerks

SlikaAusgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj GradcuDie Länge: 7 kmSchließen

×

Je kulturno-etnološka pot, ki poteka na območju Šmartna, Golavabuke in Legna, izdelana je bila na osnovi obrtne tradicije našega mesta, ki jo še danes ohranjajo številni mojstri domače in umetnostne obrti. Vsaki dve leti je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu razstava izdelkov DUO iz cele Slovenije, nekaj izdelovalcev domačih obrti pa boste lahko spoznali tudi ob tej poti. Zanimivosti ob poti so cerkev sv. Martina, 250-letna Štiblerjeva lipa, kužno znamenje, Herčev mlin in žaga. V nadaljevanju si lahko ogledate turistično kmetijo Lešnik, stare običaje, opravila in orodja, kovačijo in cerkev sv. Jurija z najdbami staroslovanskih grobov in ketlaške kulture.

Weiterlesen

Slika

Meškova pot (Meškos Weg)

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Rok, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 14 km

Meškova pot (Meškos Weg)

SlikaAusgangspunkt: Die Kirche des Hl. Rok, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj GradecDie Länge: 14 kmSchließen

×

Poteka po pobočjih dveh hribovskih vasi, Sele in Vrhe, kjer je največji del svojega življenja, na svojih romanjih, preživel pisatelj in duhovnik Fran Ksaver Meško. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki so jo uredili domačini v spomin na poti, ki jih je Meško vsakodnevno prehodil. V vasici Sele pod Uršljo goro je tudi pokopan. Pot vodi dalje po naravi mimo kapelic, mogočnih dreves, kmetij in kašt do sv. Neže na Vrhah, ki je skrita v jami. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.

Weiterlesen

Slika

Pot Plešivec (Plešivec Weg)

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 10 km

Pot Plešivec (Plešivec Weg)

SlikaAusgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj GradcuDie Länge: 10 kmSchließen

×

vas bo popeljala po zanimivih soteskah, gozdovih in pašnikih na obronkih Uršlje gore, ob njej pa vas bo prevzela pestra raznovrstnost rastlinstva ter lepota pokrajine. Pot je speljana pod mogočno kupolo gozdov, mimo pašnikov in travnikov ter nekaterih postojank, namenjenih počitku in okrepčilu. Pohodniška pot se začenja pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Po prvih treh kilometrih lagodne hoje navkreber po najslikovitejši soteski na Koroškem, imenovani Kaštel, se odpre idilična dolina. Najprej je ob cesti Plešivški mlin in mokrišče, kakšen kilometer naprej pa ostanki nekdaj mogočnega Plešivškega dvora. Najvišja točka poti je kmetija Verneršek na nadmorski višini 1100 m. Po precej strmi rebri se spusti skozi bukove in smrekove gozdove mimo ruševin nekdanje domačije staršev Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov, nazaj do izhodiščne točke. Primerna planinska oprema je dobrodošla.

Weiterlesen

Slika

Der Weg auf den Gipfel von Rahtel

Ausgangspunkt: Das Industriegebiet Fecro, in unmittelbarer Nähe vom Gasthaus Gostilna Murko , 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 4 km

Der Weg auf den Gipfel von Rahtel

SlikaAusgangspunkt: Das Industriegebiet Fecro, in unmittelbarer Nähe vom Gasthaus Gostilna Murko , 2380 Slovenj GradecDie Länge: 4 kmSchließen

×

se nahaja v neposredni bližini mesta Slovenj Gradec, najlepši pa je z Rahtelovega vrha razgled na mesto in celotni zgornji del Mislinjske doline z okoliškim hribovjem. Pot ponuja ljudem možnost sprehodov in rekreacije ter možnost spoznavanja številnih drevesnih vrst, med katerimi velja še posebej omeniti za naše kraje manj pogoste vrste: robinijo, pravi kostanj in duglazijo. Pot se prične pri industrijski coni Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko, in prečka opuščeno železniško progo in vodi skozi gozdove vzhodnega in severovzhodnega dela Gmajne. Pot je primerna za obiskovalce vseh starostnih skupin in telesne pripravljenosti.

Weiterlesen

Slika

Bernekerjeva pot (Barnekers Weg)

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge: kurzer Fußweg: 7,5 km langer Fußweg: 10 km kurzer Fahrradweg: 18 km langer Fahrradweg: 27 km

Bernekerjeva pot (Barnekers Weg)

SlikaAusgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj GradcuDie Länge: kurzer Fußweg: 7,5 km langer Fußweg: 10 km kurzer Fahrradweg: 18 km langer Fahrradweg: 27 kmSchließen

×

Bernekerjevo pot so domačini Legna uredili v spomin na priznanega slovenskega kiparja Franca Bernekerja, ki se je rodil na obronku pohorskega gozda pod Malo Kopo. Pot je pohodniška, kolesarska in konjeniška, ki poteka po obronkih zahodnega Pohorja do Male Kope. Razgibanost terena ponuja številne panoramske razgelde na Mislinjsko dolino. Pot se prične pri gostilni Plesnik in vodi mimo cerkve sv. Barbare do razvalin Bernekerjeve rojstne hiše ter dalje mimo ekoloških kmetij Krenker in Golob ter turizma na kmetiji Klevž. Ob poti boste spoznavali številne naravne zanimivosti, kapelice in znamenja. Na daljši poti še lahko obiščete kočo pod Kremžarjevim vrhom in partizansko bolnišnico Trška gora – Sladki, ki je urejena kot muzej na prostem.

Weiterlesen

Slika

Puščavniks Weg zum Schloss Vodriž

Ausgangspunkt: Der Teich neben dem Gehege beim Gasthaus Gostilna Rogina, Podgorje 40, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradec Das Gasthaus Gostilna Bučinek, Vodriž 6, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 7km

Puščavniks Weg zum Schloss Vodriž

SlikaAusgangspunkt: Der Teich neben dem Gehege beim Gasthaus Gostilna Rogina, Podgorje 40, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradec Das Gasthaus Gostilna Bučinek, Vodriž 6, 2381 Podgorje pri Slovenj GradcuDie Länge: 7kmSchließen

×

vodi skozi čudovite gozdove, mimo mogočnih smrek, bukev, lip in gabrov, ki vas bodo navdali s svojo zdravilno energijo. Nastala je po zgodbi o Valentinu Podstenšku – Puščavniku, ki se je po izgubi izvoljenke umaknil v samoto razvalin gradu Vodriž. Pot vodi mimo mogočnih dreves, ki navdajajo s svojo zdravilno energijo in je rekreacijskega, poučnega in zdravilnega značaja. Osrednja zanimivost poti so razvaline gradu Vodriž, ki so ga postavili oglejski fevdniki, vitezi Hebenstreiti, okoli leta 1300 v gotskem stilu. Grad Vodriž je bil nekdaj tudi lovski grad Celjskih grofov in je imel dosti lastnikov.

Weiterlesen

Slika

Tematska pohodna pot Kope (Themenweg Kope)

Ausgangspunkt: Die Ribniška Koča Hütte, das Kope Zentrum

Die Länge: 5 km

Tematska pohodna pot Kope (Themenweg Kope)

SlikaAusgangspunkt: Die Ribniška Koča Hütte, das Kope ZentrumDie Länge: 5 kmSchließen

×

Del planinske poti med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena kot tematska pohodna pot. Priljubljena pohodniška pot je nevsiljivo opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli 5 km, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše. Za izhodišče sta primerni tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope. Pri slednjem se pot dopolnjuje s sodobno multimedijsko predstavitvijo Pohorja v informacijskem centru, pred njim pa stoji prava "skorjanka" – takšna, v kakršni so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno korak podaljšati do bližnjega Ribniškega jezera.

Weiterlesen

Slika

Pot Rimljanov (Römischer Weg)

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 11 km

Pot Rimljanov (Römischer Weg)

SlikaAusgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj GradecDie Länge: 11 kmSchließen

×

je nastala v vasici Sele pod Uršljo goro po sledovih nekdanje rimske ceste. V času Rimljanov je bila v Starem trgu pri Slovenj Gradcu pomembna rimska postojanka Colatio, na poti iz Celja (Celeie) do Celovca (Virunuma).

Weiterlesen

Slika

Der Weg zum Land der Zwerge

Ausgangspunkt: Der Bauernhof Grobelnik, Gmajna 30, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 6 km

Der Weg zum Land der Zwerge

SlikaAusgangspunkt: Der Bauernhof Grobelnik, Gmajna 30, 2380 Slovenj GradecDie Länge: 6 kmSchließen

×

je bila urejena v letošnjem oktobru. Pot in vsakoletna prireditev Srečanje s škrati na Zagmajškovem vrhu, na svojevrsten način povezuje preteklost s sedanjostjo, domišljijo, spomine in stvarnost, opominja na bitja, o katerih so pripovedovali naši predniki.

Weiterlesen

Slika

Der Waldlehrpfad Tičnica

Ausgangspunkt: Der Park Rožnik, Slovenj Gradec

Die Länge: 2,3 km

Der Waldlehrpfad Tičnica

SlikaAusgangspunkt: Der Park Rožnik, Slovenj GradecDie Länge: 2,3 kmSchließen

×

se začne na lepo urejenem okolju Rožnik ob ovinkastem klancu proti Legnu. Gozdna učna pot Tičnica zbližuje in povezuje ljudi z naravo in gozdom.

Weiterlesen

Slika

Benedikts Pilgerweg

Benedikts Pilgerweg

SlikaSchließen

×

je bila ustanovljena leta 2009 in se imenuje po ustanovitelju reda Benediktu iz Nursije. Povezuje tri dežele, v Sloveniji pa poteka od Viča do Gornjega grada. Več informacij na http://www.benedikt-bewegt.at/

Weiterlesen

Slika

Europäischer Fussweg E6

Europäischer Fussweg E6

SlikaSchließen

×

je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Baltika do Jadrana. Odprta je bila leta 1975. Pot od Drave do Jadrana po našem ozemlju je dolga okoli 260 km.

Weiterlesen

Slika

Slowenischer Bergweg oder die Gebirgstransversale

Slowenischer Bergweg oder die Gebirgstransversale

SlikaSchließen

×

je planinska pot od Maribora do Ankarana. Razteza se čez večino slovenskega gorskega sveta. Odprta je bila leta 1953, zadnja sprememba pa je bila sprejeta 1991, ko jo je upravni odbor PZS s sklepom poimenoval v Slovensko planinsko pot. Trenutno zajema 75 kontrolnih točk.

Weiterlesen

Slika

Šmarška Farna pot (Pfarrweg)

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 28,7 km

Šmarška Farna pot (Pfarrweg)

SlikaAusgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj GradcuDie Länge: 28,7 kmSchließen

×

povezuje cerkve naše nadžupnije in sicer cerkev sv. Martina, cerkev sv. Jurija, cerkev sv. Barbare, cerkev sv. Filipa in Jakoba, cerkev sv. Magdalene, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Tomaža ter cerkev Svete Marije na Homcu. Pot je dolga 28,7 km.

Weiterlesen

Slika

Zelena pot z zgodbo (der Grüner Weg mit einer Geschichte)

Ausgangspunkt: Grundschule Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 9,3 km (kürzerer Weg 5,9 km)

Zelena pot z zgodbo (der Grüner Weg mit einer Geschichte)

SlikaAusgangspunkt: Grundschule Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj GradcuDie Länge: 9,3 km (kürzerer Weg 5,9 km)Schließen

×

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa (Vodriža) je krožna učna pot, kjer se lahko preizkusite v matematičnih, naravoslovnih in literarnih nalogah, ki so predstavljene na informativnih tablah ob poti. V objemu narave se sprehodite po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori. Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, nadaljuje mimo gostilne Rogina, po gozdni cesti do kmetije Močivnik in naprej do Fidija, kjer se zaključi prvi del poti (5,9 km oziroma 2,5 ure hoje). Pot se nadaljuje proti kmetiji Prijolič, mimo grajskega ribnika in vodi vse do razvalin gradu Wiederdries-Vodriž (9,3 km oziroma 4 ure hoje). Pot je primerna za vse starostne skupine.

Weiterlesen

Galerije