Jubilejno leto, posvečeno sv. Elizabeti

Jubilejno leto, posvečeno sv. Elizabeti

Počasi, a vztrajno se zaključuje leto 2021 - leto, ko smo obeležili obletnice v povezavi s sv. Elizabeto, svetnico naše župnijske cerkve, in njenimi sorodniki. 

30. aprila smo obeležili 770-letnico posvetitve cerkve sv. Elizabeti. Gre za prvo cerkev na svetu, posvečeno sv. Elizabeti Ogrski, svetnici revežev in bolnih. V čast in spomin dobrotnici jo je posvetil oglejski patriart, Bertold V. Andeški, stric Elizabete Ogrske. Jubilejno leto se je sklenilo s slovestnosjo ob Elizabetinem godu, 17. novembru, ko smo obeležili tudi 790-letnico njene smrti. Sveti maši je sledil kulturni program, kjer so govorniki izpostavili pomen sporočila dobrotnice, ki v trenutnih časih še toliko bolj izstopa. 

17. novembra, na Elizabetin god, v mestnem jedru Slovenj Gradca tradicionalno poteka Elizabetin sejem, ki k nam privabi številne prodajalce in obiskovalce iz celotne Slovenije ter tudi iz bližnje Avstrije. Letos dogodka na žalost nismo mogli izpeljati, je pa v središču mesta še vedno na ogled razstava na prostem o mejnikih naše zgodovine v povezavi z grofi Andeškimi in Elizabeto Ogrsko.

Prejšnja ODPOVEDANO | Tradicionalni Elizabetin sejem 2021
Naslednja Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest v Kopru
123movies