Izbrani recepti

Leta 2012 je bil Slovenj Gradec ena izmed evropskih prestolnic kulture. V znanih svetovnih in svetovljanskih mestih, kar Slovenj Gradec je, imajo boljše restavracije na svojih jedilnikih, jedi poimenovane po slavnih meščanih. Tudi v našem mestu se je zahvaljujoč g. Janku Čeru-ju znašlo na jedilnikih nekaj teh receptov. Najzanimivejše pa objavljamo tudi na naši spletni strani!

Zajec po Tisnikarjevo

Zajec po Tisnikarjevo

Okvašenega, razrezanega, s slanino pretaknjenega zajca ali kunca na maslu zlato rumeno opečemo. Na maščobi naredimo lovsko omako in v njej zajca podušimo. Porcioniramo in gratiniramo. Na krožnik dodamo lovsko omako in okrasimo z vsemi vrstami sadežev in zelenjave zelene barve z vrta, njive in gozdov. Zraven lahko ponudimo iz rženega kruha, z dodatkom janeža in kopriv, narejene cmoke.

 

Piščanec Hugo Wolfa

Piščanec Hugo Wolfa

Piščančje prsi brez kosti potolčemo, nadevamo z raznobarvnimi, posušenimi slivami in zvijemo. Paniramo z moko, jajci, sezamom in ocvremo. Ponudimo s pečenimi, neolupljenimi, sladkimi jabolki stare sorte, ki jih napolnimo s pohorskimi brusnicami.

 

Palačinke Noordung

Palačinke Noordung

Testo za palačinke naredimo iz ene tretjine pšenične mehke, ostre in ajdove moke. Za namaz potrebujemo robidov, malinov in borovničev džem. Na krožnik jih po domišljiji oblikujemo v obliki rakete. Okrasimo s sadeži džemov, po želji pa s stolčeno sladko smetano, kremo ali sladoledom. Kot poudarek dodamo vejice dišečih pelargonk ( rozenkraut ).

 

Telečja župa prof. Pečka

Telečja župa prof. Pečka

Teletino, ki smo jo dobili pri pavru izpod Uršlje gore, narežemo na kocke ali rezance. Na podoben način narežemo rumen in oranžen korenček, peteršilj, por, kolerabo, zeleno, mladega jurčka, staro lisičko, šalotko in čebulo. V kostni goveji juhi vse skuhamo, začinimo s česnom, timijanom, majaronom, lovorovim listom, drobnjakom, muškatnim oreščkom, solimo in popopramo. Po želji zgostimo s svetlim prežganjem, okisamo z dobrim starim lesnikovim moštom. Ponudimo z rezančevega testa narejenimi hribčki, v velikosti žlice, napolnimo s skuto, ki jo začinimo z začimbami po želji. Lahko jih ponudimo v juhi ali pa kot prilogo na posebnem krožniku, oblikujemo v najbolj znano slikarjevo podobo, Uršljo goro. Če smo kje na Koroškem, se ozrimo proti Uršlji gori in uživamo z domačim kruhom iz krušne peči in jabolčnikom.

Opozorilo! Za boljšo uporabnišku izkušnjo, spletna stran uporablja t.i. piškotke.

Z nadaljnjim uporabljanjem strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več

Se strinjam

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.