Slovenj Gradec s svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter poti in z vse večjo mrežo kolesarskih stez in poti nudi številne možnosti kolesarjenja, še posebej gorskega kolesarjenja, in doživljanja edinstvene pokrajine.

V bližini Slovenj Gradca so naslednje kolesarske poti, ki so zelo priljubljene:

KOLESARSKA POT PO MISLINJSKI DOLINI

ŠTREKNA - KOLESARSKA POT PO MISLINJSKI DOLINI

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Po Mislinjski dolini
Dolžina: 24 km
Zahtevnost: lahka
Vzpon: 206 m
Čas vožnje: 2 uri (zmeren tempo, brez postankov)

Spletna stran: www.strekna.si

 

 

Zanimivosti ob poti:

Časov kozolec je edinstven v slovenskem in širšem evropskem prostoru. Vse na njem je leseno, obstajali naj bi samo trije takšni kozolci.
Cerkev sv. Andraža grajena v gotskem stilu na odlični lokaciji.
Sv. Lenart v Mislinji leži na stičišču Pohorja in Karavank in označuje razvodnico med Dravo in Savo.
Opuščena železniška proga in vožnja skozi tunele.

24 km dolga atraktivna kolesarska pot po opuščeni trasi nekdanje železnice med Otiškim vrhom in Zgodnjim Doličem, ki bo v bližnji prihodnosti z nadaljevanjem skozi slikovito sotesko Hude luknje povezala Koroško z Velenjem, z nadaljevanjem do Dravograda pa z avstrijskim kolesarskim omrežjem.

Pot, katere podlaga je na celotni dolžini asfalt, poteka kot ločena kolesarska pot in je zaradi varnosti primerna tudi za otroke in starejše. Ob poti je urejenih več počivališč, trasa pa ima kar nekaj atraktivnih objektov, med njimi nekdanji železniški most v Slovenj Gradcu ter nekdanja železniška tunela v Mislinji in Gornjem Doliču.POHORSKA KOLESARSKA TRANSVERZALA

POHORSKA KOLESARSKA TRANSVERZALA

Za ljubitelje neasfaltnih površin z gorskimi kolesi, se po gozdovih Pohorja vije 75 km dolga, razgibana kolesarska pot, ki povezuje njegov vzhodni, mariborski del, z zahodnim na Koroškem. Pot je označena v obe smeri (znak PT) od Bolfenka v vzhodu do Kremžarjevega vrha na zahodu, nanjo pa se navezujejo številne lokalne kolesarske poti ali pa gozdne ceste, ki vodijo do vseh večjih središč okoli Pohorja. Temperature so prijetne in svežina gorskega zraka vam zagotavlja užitek ob odkrivanju številnih zanimivosti. Ob gosti mreži gozdnih cest in kolovozov skriva Pohorje še številna visoka barja in planje, rečice s slapovi ter druge naravne bisere. Nakolesarite se in naužijte se jih!

 

OKOLI URŠLJE GORE

OKOLI URŠLJE GORE

Gorsko kolesarska pot vodi po lokalnih in gozdnih makadamskih cestah, ki povezujejo zaselke in kmetije, razdrobljene okoli Uršlje gore. Pot nas vodi po sencah smrekovih gozdov, soncu alpskih planin, mimo kar nekaj razglednih točk, turističnih kmetij, planinskih koč, samotnih kmetij in podeželskih zaselkov. Izberete lahko tudi krajšo traso, ki deloma poteka po gozdnem kolovozu.

Izhodišče poti je ob Ivarčkem jezeru, priljubljenem turistično rekreacijskem centru pri Ravnah na Koroškem. Daljša trasa 40 km dolga trasa je označena s kovinskimi tablami z zelenim simbolom kolesarja. Krajša 25 km dolga trasa ni posebej označena, razen, kjer poteka po trasi velikega kroga.

In še nasvet za na te gozdne poti: pravijo, da rastline in živali čutijo, če prideš k njim s slabim namenom, kakor tudi čutijo, da prideš do njih zaradi užitkov.PAVJA TURA

PAVJA TURA

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Pavja tura
Dolžina: 22,5 km
Zahtevnost: srednja
Vzpon: 500 m
Čas vožnje: 2 uri 45 minut (zmeren tempo, brez postankov)
Orientacijsko zahtevnejša
Primerna izključno za gorska kolesa

 

Tura se začne v Slovenj Gradcu in se po slabih 23 prevoženih kilometrih zaključili na izhodišču. Pot je razgibana, atraktivna in primerna za kolesarje, ki imajo več izkušenj. Pot deloma po slabših kolovozih in tudi gozdnih poteh zato je obvezna uporaba namenskega gorskega kolesa.

 

 


ŠISERNIKOVA POT

ŠISERNIKOVA POT

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Šisernikova pot
Dolžina: 33 km
Zahtevnost: težja
Vzpon: 850 m
Čas vožnje: 3 ure 30 minut (zmerno hiter tempo, brez postankov)
Orientacijsko in fizično zahtevnejša
Primerna izključno za gorska kolesa

 

Tura se začne v Slovenj Gradcu in se po slabih 33 prevoženih kilometrih zaključili na izhodišču. Pot je razgibana, atraktivna in primerna za kolesarje, ki imajo več izkušenj in so dobro fizično pripravljeni. Pot deloma po slabših kolovozih in tudi gozdnih poteh zato je obvezna uporaba namenskega gorskega kolesa.

 

 


SUHI DOL

SUHI DOL

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Suhi dol
Dolžina: 19,2 km
Zahtevnost: lahka
Vzpon: 260 m
Čas vožnje: 1 ura 45 minut (zmeren tempo, brez postankov)

 

Zanimivosti ob poti:

Slovenj Gradec 410 m.n.v. Mesto glasnik miru 1989.
Vpet je med Uršljo goro in zahodnim Pohorjem. Zgodovina mesta se omenja že v antični dobi, v tesni povezavi s Starim trgom, ki je bil rimska naselbina Colatio.
Leta 1267 je koroški vojvoda Ulrich lll. Spanhiem podelil Slovenj Gradcu mestne pravice.
Podgorje ali Podgorca je oddaljena od Slovenj Gradca 4 km in ima dobre pogoje za kmetovanje, prva omemba kraja je leta 1394.
Suhi dol označujemo dolino, ki se vije ob Suhodolnici vse do gostilne Balek.
*Opcija je tudi nadaljevanje poti peš do Plešivškega mlina po vzporedni dolini Kastel, kjer je leta 1995 vodna ujma popolnoma razdejala staro cesto, ki so jo včasih uporabljali za dostop proti Uršlji gori.
Prečimo Mislinjsko dobravo, ki je vpet gozd med Mislinjsko in Podgorsko dolino. Skozi dobravo je v antičnih časih potekala rimska cesta Celeia / Colatio / Virunum.

Tura se začne v Slovenj Gradcu in se po 19 prevoženih kilometrih zaključili na izhodišču. Pot je razgibana, atraktivna in primerna za vse vrste kolesarjev.

 


KROŽNA TURA

KROŽNA TURA

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Krožna pot
Dolžina: 25 km
Zahtevnost: lahka
Vzpon: 201 m
Čas vožnje: 2 uri (zmeren tempo, brez postankov)

 

Zanimivosti ob poti:

Podgorje z eno najstarejših turbin pri nas, bila je izdelana že pred 100 leti in je oskrbovala devet gospodinjstev.
Šmiklavž, stičišče slikovitih dolinic, ki so jih oblikovali potoki Janina, Burčnica, Kolarnica in Stihovec.
Dobrajska vas leži na obrobju gozda Mislinjske dobrave.
Turiška vas 473 m.n.v. je edina v Mislinjski dolini, ki v svojem jedru nima cerkve.
Marovšek dvojni kozolec/toplar.
Tomaška vas 463 m.n.v. s cerkvijo Sv.Tomaža leži le dobrega pol kilometra od Turiške vasi. V neposredni bližini stoji Herčeva žaga in mlin ob Mislinji, ter Černivnikov dvojni in enojni kozolec.
Šmartno pri Slovenj Gradcu 438 m.n.v. Kraj predstavlja središče tega dela Mislinjske doline in zelo lepe cerkve Sv.Martina.

Legen: zanimiva je cerkev Sv. Jurija, pri kateri so pri obnovi tlaka leta 1993 domačini naleteli na pomembne arheološke najdbe. Temelji enoladijske stavbe z absido so edinstvena najdba v Sloveniji. Sedaj so lepo razstavljene v cerkvi s steklenim podom.

Gostilna Plesnik je turistična kmetija z odlično domačo hrano.

Tura se začne v Slovenj Gradcu in se po 25 prevoženih kilometrih zaključili na izhodišču. Pot je razgibana, atraktivna in primerna za vse vrste kolesarjev.

 


Dodatne informacije