gozd pohorje

POT DOMAČIH OBRTI (DER WEG DES KUNSTHANDWERKS)

Mehr info

Je kulturno-etnološka pot, ki poteka na območju Šmartna, Golavabuke in Legna, izdelana je bila na osnovi obrtne tradicije našega mesta, ki jo še danes ohranjajo številni mojstri domače in umetnostne obrti. Vsaki dve leti je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu razstava izdelkov DUO iz cele Slovenije, nekaj izdelovalcev domačih obrti pa boste lahko spoznali tudi ob tej poti. Zanimivosti ob poti so cerkev sv. Martina, 250-letna Štiblerjeva lipa, kužno znamenje, Herčev mlin in žaga. V nadaljevanju si lahko ogledate turistično kmetijo Lešnik, stare običaje, opravila in orodja, kovačijo in cerkev sv. Jurija z najdbami staroslovanskih grobov in ketlaške kulture.

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 7 km

MEŠKOVA POT (MEŠKOS WEG)

MEŠKOVA POT (MEŠKOS WEG)

Mehr info

poteka po pobočjih dveh hribovskih vasi, Sele in Vrhe, kjer je največji del svojega življenja, na svojih romanjih, preživel pisatelj in duhovnik Fran Ksaver Meško. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki so uredili domačini v spomin na poti, ki jih je Meško vsakodnevno prehodil. V vasici Sele pod Uršljo goro je tudi pokopan. Pot vodi dalje po naravi mimo kapelic, mogočnih dreves, kmetij in kašt do sv. Neže na Vrhah, ki je skrita v jami. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Rok, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 14 km

POT PLEŠIVEC (PLEŠIVEC WEG)

PLEŠIVEC WEG

Mehr info

vas bo popeljala po zanimivih soteskah, gozdovih in pašnikih na obronkih Uršlje gore, ob njej pa vas bo prevzela pestra raznovrstnost rastlinstva ter lepota pokrajine. Pot je speljana pod mogočno kupolo gozdov, mimo pašnikov in travnikov ter nekaterih postojank, namenjenih počitku in okrepčilu. Pohodniška pot se začenja pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Po prvih treh kilometrih lagodne hoje navkreber po najslikovitejši soteski na Koroškem, imenovani Kaštel, se odpre idilična dolina. Najprej je ob cesti Plešivški mlin in mokrišče, kakšen kilometer naprej pa ostanki nekdaj mogočnega Plešivškega dvora. Najvišja točka poti je kmetija Verneršek na nadmorski višini 1100 m. Po precej strmi rebri se spusti skozi bukove in smrekove gozdove mimo ruševin nekdanje domačije staršev Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov, nazaj do izhodiščne točke. Primerna planinska oprema je dobrodošla.

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 10 km

DER WEG AUF DEN GIPFEL VON RAHTEL

DER WEG AUF DIE RAHTELS SPITZE

Mehr info

se nahaja v neposredni bližini mesta Slovenj Gradec, najlepši pa je z Rahtelovega vrha razgled na mesto in celotni zgornji del Mislinjske doline z okoliškim hribovjem. Pot ponuja ljudem možnost sprehodov in rekreacije ter možnost spoznavanja številnih drevesnih vrst, med katerimi velja še posebej omeniti za naše kraje manj pogoste vrste: robinijo, pravi kostanj in duglazijo. Pot se prične pri industrijski coni Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko, in prečka opuščeno železniško progo in vodi skozi gozdove vzhodnega in severovzhodnega dela Gmajne. Pot je primerna za obiskovalce vseh starostnih skupin in telesne pripravljenosti.

Ausgangspunkt: Das Industriegebiet Fecro, in unmittelbarer Nähe vom Gasthaus Gostilna Murko , 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 4 km

BERNEKERJEVA POT (BERNEKERS WEG)

BERNEKERS WEG

Mehr info

Bernekerjevo pot so domačini Legna uredili v spomin na priznanega slovenskega kiparja Franca Bernekerja, ki se je rodil na obronku pohorskega gozda pod Malo Kopo. Pot je pohodniška, kolesarska in konjeniška, ki poteka po obronkih zahodnega Pohorja do Male Koper. Razgibanost terena ponuja številne panoramske razgelde na Mislinjsko dolino. Pot se prične pri gostilni Plesnik in vodi mimo cerkve sv. Barbare do razvalin Bernekerjeve rojstne hiše ter dalje mimo ekoloških kmetij Krenker in Golob ter turizma na kmetiji Klevž. Ob poti boste spoznavali številne naravne zanimivosti, kapelice in znamenja. Na daljši poti še lahko obiščete kočo pod Kremžarjevim vrhom in partizansko bolnišnico Trška gora – Sladki, ki je urejena kot muzej na prostem.

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge:

  • kurzer Fußweg: 7,5 km
  • langer Fußweg: 10 km
  • kurzer Fahrradweg: 18 km
  • langer Fahrradweg: 27 km

PUŠČAVNIKS WEG ZUM SCHLOSS VODRIŽ

PUŠČAVNIKS WEG ZUM SCHLOSS VODRIŽ

Mehr info

vodi skozi čudovite gozdove, mimo mogočnih smrek, bukev, lip in gabrov, ki vas bodo navdali s svojo zdravilno energijo. Nastala je po zgodbi o Valentinu Podstenšku – Puščavniku, ki se je po izgubi izvoljenke umaknil v samoto razvalin gradu Vodriž. Pot vodi mimo mogočnih dreves, ki navdajajo s svojo zdravilno energijo in je rekreacijskega, poučnega in zdravilnega značaja. Osrednja zanimivost poti so razvaline gradu Vodriž, ki so ga postavili oglejski fevdniki, vitezi Hebenstreiti, okoli leta 1300 v gotskem stilu. Grad Vodriž je bil nekdaj tudi lovski grad Celjskih grofov in je imel dosti lastnikov.

Ausgangspunkt:

  • Der Teich neben dem Gehege beim Gasthaus Gostilna Rogina, Podgorje 40, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradec
  • Das Gasthaus Gostilna Bučinek, Vodriž 6, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 7km

TEMATSKA POHODNA POT KOPE (THEMENWEG KOPE)

THEMENWEG KOPE

Mehr info

Del planinske poti med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena kot tematska pohodna pot. Priljubljena pohodniška pot je nevsiljivo opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli 5 km, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše.

Za izhodišče sta primerni tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope. Pri slednjem se pot dopolnjuje s sodobno multimedijsko predstavitvijo Pohorja v informacijskem centru, pred njim pa stoji prava "skorjanka" – takšna, v kakršni so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno korak podaljšati do bližnjega Ribniškega jezera.

Ausgangspunkt: Die Ribniška Koča Hütte, das Kope Zentrum

Die Länge: 5 km

POT RIMLJANOV (RÖMISCHER WEG)

RÖMISCHER WEG

Mehr info

je nastala v vasici Sele pod Uršljo goro po sledovih nekdanje rimske ceste. V času Rimljanov je bila v Starem trgu pri Slovenj Gradcu pomembna rimska postojanka Colatio, na poti iz Celja (Celeie) do Celovca (Virunuma).

Ausgangspunkt: Das Gasthaus Gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 11 km

DER WEG ZUM LAND DER ZWERGE

DER WEG ZUM LAND DER ZWERGE

Mehr info

je bila urejena v letošnjem oktobru. Pot in vsakoletna prireditev Srečanje s škrati na Zagmajškovem vrhu, na svojevrsten način povezuje preteklost s sedanjostjo, domišljijo, spomine in stvarnost, opominja na bitja, o katerih so pripovedovali naši predniki.

Ausgangspunkt: Der Bauernhof Grobelnik, Gmajna 30, 2380 Slovenj Gradec

Die Länge: 6 km

DER WALDLEHRPFAD TIČNICA

DER WALDLEHRPFAD TIČNICA

Mehr info

se začne na lepo urejenem okolju Rožnik ob ovinkastem klancu proti Legnu. Gozdna učna pot Tičnica zbližuje in povezuje ljudi z naravo in gozdom.

Ausgangspunkt: Der Park Rožnik, Slovenj Gradec

Die Länge: 2,3 km

BENEDIKTS PILGERWEG

BENEDIKTS PILGERWEG

Mehr info

je bila ustanovljena leta 2009 in se imenuje po ustanovitelju reda Benediktu iz Nursije. Povezuje tri dežele, v Sloveniji pa poteka od Viča do Gornjega grada.
Mehrere Informationen verfügbar auf der Seite: http://www.benedikt-bewegt.at/

EUROPÄISCHER FUßWEG E6

EUROPÄISCHER FUßWEG E6

Mehr info

Ist ein internationaler Wanderweg, der durch verschiedene europäische Länder von Ostsee bis zur Adria führt. Es wurde im 1975 eröffnet. Die Länge der Strecke in Slowenien ist rund 260 km.

SLOWENISHER BERGWEG ODER DIE GEBIRGSTRANSVERSALE

SLOWENISHER BERGWEG ODER DIE GEBIRGSTRANSVERSALE

Mehr info

Es ist ein Gebirgspfad von Maribor nach Ankaran. Es erstreckt sich über die Mehrheit der slowenischen Bergwelt. Es wurde im 1953 eröffnet. Die letzte Änderung wurde im 1991 gemacht, als der Vorstand des Alpenvereins Sloweniens nannte sie Slowenischer Bergweg. Derzeit umfasst der Bergweg 75 Kontrollpunkte.

ŠMARŠKA FARNA POT (PFARRWEG)

PFARRWEG

Mehr info

povezuje cerkve naše nadžupnije in sicer cerkev sv. Martina, cerkev sv. Jurija, cerkev sv. Barbare, cerkev sv. Filipa in Jakoba, cerkev sv. Magdalene, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Tomaža ter cerkev Svete Marije na Homcu. Pot je dolga 28,7 km.

Ausgangspunkt: Die Kirche des Hl. Martin, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 28,7 km

Zelena pot z zgodbo (Der grüner Weg mit der Geschichte)

Der grüner Weg mit der Geschichte

Ausgangspunkt: Grundschule Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Die Länge: 9,3 km (kürzerer Weg 5,9 km)


Zusätzliche Information

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you do not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

HINWEIS! Diese Seite verwendet Cookies und andere ähnliche Technologien.

Wenn Sie die Browser-Einstellungen nicht ändern, stimmen Sie zu. Erfahren Sie mehr Learn more

OK

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.